Lujo Šnedorf

Rođen je 13.8.1882. u češkom mjestu Strakonice, a kao dijete s roditeljima mlinarima doseljava u Pakrac. Po struci je bio urar, zlatar i optičar te je u svojoj kući uredio zlatarsku i optičarsku radnju i prodajni prostor. Često je vrlo maštovito, kreativno ali i duhovito aranžirao svoj izlog i na taj način privlačio pažnju odraslih ali i djece. Urarski zanat su kod njega ispekli mnogi pakrački mladići, a među njima i trojica poznatih pakračkih urara: Stjepan Kratochvil, Stjepan Pavlović i Stjepan Grgurić.

U 1.svjetskom ratu borio se kao stariji topnički časnik na ruskoj fronti te je svojim poginulim vojnicima podigao spomenik na rimokatoličkom groblju. Ovaj spomenik jedan je od rijetkih u Hrvatskoj podignut poginulima iz 1.svjetskog rata.

Šnedorf je bio poznat pod svojoj duhovitosti i iznimnim smislom za satiru te je bio i glavni urednik satiričkog lista Pakrački dekret koji je izašao 1930. godine, a bio je i neumorni inicijator i  organizator pokladnih povorki popraćenih spaljivanjem princa Karnevala i teatralnim bacanjem s mosta u rijeku Pakru.  Bio je jedan od osnivača Češke besede, glumio u predstavama njihovog amaterskog kazališta ali bio je i revan vjernik i voditelj križarske glazbe. Rado je svirao harmoniku i nosio je na prve skupne izlete tek osnovanog planinarskog društva čiji član je također bio.

Još i danas se Pakračani rado sjećaju Luje ili Lujka, poznatog urara i dobrog duha ovoga grada.

Kategorije

Ministarstvo kulture

Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva kulture