Tisak

Pakrački vjesnik bio je lokalno glasilo koje je je u Pakracu izlazilo 1953. godine do 1954., nakon čega slijedi pauza do 1971. godine i otada u kontinuitetu izlazi kao petnaestodnevnik sve do 1991. godine. Za proučavanje povijesti Domovinskog rata jako su vrijedna godišta iz 1990. i 1991., posebice tekstovi i fotografije koje govore o nemirima i napetostima između srpske i hrvatske strane u Pakracu i širem pakračkom području. U posljednjem broju Pakračkog vjesnika iz 1991. godine znakovita je objava redakcije koja kaže kako „Slijedeći broj Pakračkog vjesnika izlazi nakon godišnjih odmora“ – navedena redakcija u tom se sastavu nikad nije vratila s godišnjih odmora, čime Pakrački vjesnik prestaje s izlaženjem.

No, nakon višemjesečne pauze izazvane ratnim djelovanjem na ovom području Pakrac od 18. svibnja 1992. dobiva Pakrački list – novine koje koje redovito donose izvještaje s terena Pakraca i Lipika i postaju važan izvor povijesnih podataka o vrlo nesigurnom životu na ovom prostoru toga vremena. Uz različite izvještaje i reportaže posebnu vrijednost imaju i fotografije koje su ovdje izlazile, a od kojih se svakako svojom vrijednošću ističu one fotografa Tonija Hnojčika. Hnojčik će ostati zapamćen kao autor koji je uspio zabilježiti neke od najupečatljivijih fotografija s bojišta Pakraca i Lipika. Pakrački listovi iz 1992., 1993., 1994. i 1995. izuzetno su vrijedan izvor informacija i dokument tadašnjeg vremena i u ovoj virtualnoj izložbi donosimo samo neke izdvojene isječke i vijesti koje su obilježile život na pakračkom području tih nesretnih 90-ih godina.

Digitalizirana godišta Pakračkog vjesnika možete pronaći na ovoj poveznici,  dok dosada digitalizirana godišta Pakračkog lista potražite na sljedećoj poveznici.

Kategorije

Ministarstvo kulture

Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva kulture