Kuća Golubić

 

KUĆA GOLUBIĆ

Kuća je sagrađena u secesijskom stilu i bila je dom jednog od najpoznatijih pakračkih graditelja – Stjepana Golubića. On je jedan od najzaslužnijih za novo lice grada na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kada polako nestaju ruralne značajke središta, a broj novih urbanih jedinica naglo se povećava. Vrijeme je to naglog uzleta obrta i trgovine, a građevine nastale u ovom razdoblju građene su u secesijskim oblicima suvremenog europskog stila.

Golubić, inače rođen u Nagyatadu, nakon izobrazbe u Grazu i Pešti došao je u ovaj kraj te u njemu ostavio svoj neizbrisiv trag gradeći neke od najimpresivnijih objekata onoga vremena.

Sagradio je niz monumentalnih obiteljskih kuća bogatih trgovaca i obrtnika (Ulica hrvatskih velikana 11, 12, 21, Bolnička ulica 11, Strossmayerova 39, Ulica kralja Tomislava 5,7 i parohijske kuće).

Najreprezentativnija kuća svakako je ona obitelji Grgurić (Trg 76. bataljuna 1), izuzetan primjer secesijskog oblikovanja, koja je nažalost stradala još nakon Drugog svjetskog rata, kada je ostala bez prepoznatljive fasade, a konačno je uklonjena 2016. godine.

 

 

Kategorije

Ministarstvo kulture

Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva kulture