Crkva UBDM Pakrac

 

Katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije posvećena je 1763. godine. Prije ove zidane crkve, Pakrac je imao župnu drvenu crkvu križnog tlocrta, posvećenu sv. Josipu. Crkva je sagrađena na uzvišenju do kojeg vodi široko stubište. Jednobrodna je, s polukružnim svetištem te natkrivenim i masivnim zvonikom smještenim uz pročelje.

Prošla je kroz puno izmjena, a posebice se izmjene odnose na unutrašnjost koja je izvorno bila pravi primjer bogatog kasnobaroknog interijera s oslikanim zidovima, drvenim glavnim te još četiri bočna oltara, propovjedaonicom i vitrajima. Ispod župne crkve sagrađene su i tri grobnice, jedna ispod svetišta gdje su se pokapali svećenici, drugu je na svoj trošak dala podići obitelj Janković za svoje članove, a treća je grobnica služila za župljane koji su plaćali određenu pristojbu.

Veliki donator crkve bio je tadašnji vlastelin Antun Janković, koji je crkvi darovao bočni oltar sa slikom sv. Josipa, posvećen upravo ovom svecu. Glavni oltar crkve posvećen je Uznesenju Blažene Djevice Marije, a izradio ga je poznati kipar Franjo Straub 1760. godine i dar je biskupa Franje Thauszya, kao i originalna slika Majke Božje Czestochowske koja je bila dopremljena iz Poljske, a kasnije će biti zamijenjena drugom slikom koja ikonografski više odgovara titularu glavnog oltara – Uznesenju Blažene Djevice Marije.

Uz ovaj glavni oltar, u crkvi su do Domovinskog rata bila sačuvana i dva bočna oltara, oltar sv. Josipa i oltar sv. Antuna Padovanskog. Crkva je stradala u Domovinskom ratu i godinama nakon toga je iščekivala obnovu.

Nakon obnove ukrašena je novim vitrajima suvremenog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a jedna od njezinih posebnih vrijednosti su i orgulje izrađene u poznatoj majstorskoj radionici orgulja Heferer (1900.).

 

 

Kategorije

Ministarstvo kulture

Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva kulture