Video

Sastavni dio ove virtualne izložbe svakako su i video materijali snimani na pakračko-lipičkom području tijekom ratnih 90-ih godina. Ovo je, naravno, samo manji izbor iz video-arhive muzeja koju skupljamo godinama. 

Treba uzeti u obzir kako su neke od ovih snimaka uistinu snimane usred teških ratnih okolnosti, a niti samo snimanje u ono vrijeme nije bilo jednostavno zbog ograničenih mogućnosti tadašnje tehnologije i tehnike. 

Unatoč tome, sve snimke predstavljaju vrijedno i značajno dokumentarno gradivo života i zbivanja na ovom prostoru tijekom teških vremena, te prikaz razaranja koja je Pakrac pretrpio u Domovinskom ratu. U jedan od zanimljivijih video materijala spada i emisija o jednoj od vrlo značajnih akcija, a to je obnova zgrade Osnovne škole braće Radića Pakrac, 1993. godine, u vrijeme kad je na ovom području još uvijek bilo vrlo opasno i nesigurno. Naime, televizijska kuća BBC emitirala je emisiju naziva Challenge Anneka, a cilj svake emisije bio je brza obnova i uređenje devastiranih prostora. Spletom okolnosti, upravo su se Pakrac i pakračka osnovna škola našli kao jedan od izazova voditeljice Anneke Rice i njezine ekipe. U samo nekoliko dana oni su obnovili prostor škole, te je škola svečano i otvorena. Nažalost, ovaj plemeniti događaj ostao je u sjeni tragedije koja se dogodila isti dan u Kusonjama. Naime, tog se dana postavljala memorijalna ploča hrvatskim braniteljima koji su stradali na tom mjestu 1991. godine. Za vrijeme postavljanja ploče,  eksplodirala je mina koja je usmrtila nekoliko sudionika ovog obilježavanja. 

Kao vrijedan dokumentarni video materijal prilažemo i dvije pjesme. Prva je pjesma Strahimira Bosnića, naziva Srušili su mi kuću. Strahimir ili Straho, kako su ga zvali, bio je dugogodišnji nastavnik glazbene kulture u Pakracu, ali i jedan od stupova glazbenog života grada. U Domovinskom ratu je granatirana i srušena kuća u kojoj je živio sa svojom suprugom i djecom. U progonstvu je napisao pismo svom dragom prijatelju, našem poznatom skladatelju Dragi Britviću, koji mu je pismo vratio uglazbljeno u dirljivu pjesmu koju možete poslušati. Kuća na slici je kuća o kojoj Bosnić piše, a nakon rata nije obnavljana.

Druga pjesma, naziva 43550 Pakrac, Hrvatska, također je nastala u ratu, a napisao ju je hrvatski vojnik i Pakračanin Siniša Babić. 43550 je u to vrijeme bio broj poštanskog pretinca Pakraca. Pjesma jako dobro ocrtava  duh i težinu vremena i uvjeta u kojima su se borili hrvatski, odnosno pakrački branitelji.

Kategorije

Ministarstvo kulture

Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva kulture