Kompleks Janković

 

Kompleks dvorišta Janković zaštićena je kulturno-povijesna cjelina koju čine objekti iz razdoblja baroka, sagrađeni u 1. polovici 18. stoljeća. Smješten je u samom središtu grada i izvorno je bio središte pakračkog vlastelinstva.

Čine ga Mali dvor Janković – zgrada u kojoj je nekoć bila smještena uprava vlastelinstva (današnji Muzej grada Pakraca), zatim mali dvorac za stanovanje odnosno Kurija u kojoj je prebivao vlastelin s obitelji (današnja Osnovna glazbena škola Pakrac) te dvije gospodarske zgrade, izdužene prizemnice koje su nekada služile kao spremišta za konje i kočije (današnja Gradska vijećnica i Dom hrvatskih branitelja). Posebnost ovog kompleksa su dobro očuvane gospodarske zgrade što je izuzetak unutar ovakvih cjelina u Slavoniji, gdje zgrade ove namjene nisu očuvane do današnjih dana.

Cijeli kompleks vjerojatno je počeo graditi barun Imsen, vlasnik pakračkog vlastelinstva početkom 18. stoljeća, međutim svoje ime ipak nosi po obitelji Janković koja ga je dovršila i koristila tijekom svog boravka i upravljanja pakračkim vlastelinstvom tijekom više od stotinu godina (1760.-1861.).

Obitelj Jankovića Daruvarskih obitelj je čiji su članovi na različite načine zadužili ovaj kraj potičući njegov razvoj na svim područjima. Bili su donatori gradnje crkava (katoličke i pravoslavne), graditelji brojnih objekata, isticali su se i humanitarnim radom, poticanjem razvoja gospodarstva na vlastelinstvu, poticanjem dolaska stranih obrtnika iz različitih dijelova Habsburške Monarhije.

U Pakracu su ostavili svoj duboki trag i kroz ovo vrijedno graditeljskog nasljeđa u samom njegovom središtu, koje je danas nakon Domovinskog rata obnovljeno i revitalizirano te živi punim novim životom. Ovo dvorište je danas mjesto događanja različitih kulturnih sadržaja, koncerata, ljetnog kina i sl., a jednom godišnje postaje izvrsna scenografija za manifestaciju oživljene povijesti pod nazivom „Tragom Jankovića“ kroz koju Muzej, Osnovna glazbena škola i Knjižnica pokušavaju povijest ove obitelji i vrijeme njihovog prebivanja na ovom prostoru približiti širem krugu sugrađana i gostiju grada.

 

 

Kategorije

Ministarstvo kulture

Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva kulture